Gebr. van Essen / Winparts

Dit bedrijf ontstond als Autodemontagebedrijf van Essen van de gebroeders Ari en Meinard van Essen.
In Noorderkrant 15 maart 1995
Autodemontagebedrijf Van Essen gecertificeerd.

En in Noorderkrant 28 december 1995:
WINNEWEER - Het autodemontagebedrijf Gebr. van Essen krijgt uit handen van Milieu-gedeputeerde J. van Dijk een certificaat van 'goed gedrag'. Dat is voor het bedrijf van groot belang omdat het daarmee een beroep kan doen op de verwijderingsbijdrage', een soort statiegeld voor sloopauto's. Bij een landelijk onderzoek behaalde het Winneweerster bedrijf maar liefst 99,5 van de te behalen 100 punten. Daarmee is men Nederlands beste.

In 2009 schreef DePers.nl over dit bedrijf onder de titel "Goed boeren op internet"

"In Winneweer zit het hoofdkantoor van internetbedrijf Winparts. Vanuit Noord-Groningen stuurt dit bedrijf elke dag bumpers, koplampen, uitlaten, linkerachterdeuren en motoren het land in. Duizenden onderdelen verkoopt het bedrijf, of het nu voor een Mercedes is of voor een simpel Opel Astraatje. Vandaag via internet besteld, morgen aan huis geleverd. Mits op voorraad.

Directeur Ari van Essen - T-shirt, spijkerbroek - en zijn broer verdienen elk jaar miljoenen euro's met deze Bol.com voor auto-onderdelen. De Googlebaas van Nederland noemt Winparts zelfs een van de succesvollere Nederlandse internetbedrijven."